HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik || INTERVIEW
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillingerInterview: Louisa Schønnemann Bøttkjær tog springet og åbnede en boghandel


Af
Flemming André Philip Ravn,
lektor, tredobbelt cand.mag,

Publiceret den 27. januar 2017.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


 • Boghandlen "RUTINER OG RITUALER".
 • Ordrupvej 48B, 2920 Charlottenlund.
 • Telefon: 2618-6089.
 • Boghandlens Facebook-side.

  LITTERATUR/DANMARK: På handelsstrøget Ordrupvej i Charlottenlund er der åbnet en ny boghandel, der er blevet et tilløbsstykke for folk fra nær og fjern. Louisa Schønnemann Bøttkjær har taget springet, virkeliggjort en drøm og åbnet en boghandel, som har navnet "Rutiner og ritualer". Åbningen sker i en tid, hvor man ellers siger, at de fysiske butikker, og især boghandler, er presset af nethandel, elektroniske udgivelser (e-bøger) og noget så træls som butiksdød. Louisa Schønnemann Bøttkjær er mor til to store børn, er gift og bor i Klampenborg. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, har interviewet Ordrupvejs nye boghandler (i en hjørnebutik, der tidligere har været blomsterhandel) om virketrangen, om modet til at tage springet og om idéerne og ikke mindst den bagvedliggende motivation, der driver værket.


  RAVN: Hvordan fik du idéen til at lave en boghandel?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Det er en en idé, jeg har romantiseret over i mange år uden at gøre mere konkret ved det. Kendte Henriette Lynggaard, den tidligere ejer af "Under Bogen" i Gentofte, og kunne forstå, at hun havde en fin, lille forretning - og derfra udviklede tanken sig fra idé til praktisk udførelse.


  RAVN: Hvordan fik du idéen til boghandlens navn?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Min yndlingsboghandler ligger i Washington DC og hedder "Politics and Prose". Jeg er ved at lægge sidste hånd på en masteropgave på Kierkegaard Centret på Københavns Universitet, hvor jeg bl.a. behandler emner fra Kierkegaards værk: "Enten Eller".

  Hertil kommer, at jeg altid har ment, at livet består af en række rutiner og ritualer - et system, som vi rammer livet ind i for at give mening og struktur. Og endelig: en pause med en bog og en kop te er et ritual, som giver ro og tryghed - men er også en rutine. Jeg er dog ikke sikker på om det ikke havde været bedre med et mere mundret navn à la "Ordrup Bog og Leg" - men nu er det blevet sådan!


  RAVN: Hvilke tanker gjorde du dig om beliggenheden?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Jeg ville gerne ligge på et handelsstrøg, men også et sted, hvor jeg kendte folk og vidste hvad de kan lide. Jeg bor selv i Klampenborg [som begynder 800 meter længere nede ad vejen] og kender Ordrup godt. Overvejede først at købe "Under Bogen" på Gentoftegade, men endte med at vælge at starte op for mig selv på Ordrupvej, hvor mange mennesker har deres gang og i et område, som jeg kender godt og holder af - og hvor der i mange år har manglet en boghandler og en kvalitetslegetøjsbutik.


  RAVN: Hvordan fik du modet til at gøre det i en tid, hvor internethandlen vokser, og hvor der bliver færre fysiske boghandler?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Jeg har (desværre/heldigvis) altid kastet mig ud i projekter mod bedre vidende. Men jeg mener nu også, at i en tid med voksende internethandel, hvor alting kan fås hele tiden og alle steder, så er det vigtigt med små oaser af ro og mening, hvor man er i kontakt med andre mennesker og sig selv.

  Den fysiske bog har en meget længere levetid end først antaget, og der er lige nu en generel tendens til et øget bogsalg og en tilbagevenden til den fysiske bog, fordi man husker bedre og har en bedre oplevelse ved at fysisk at være i berøring med det man læser. De mange kunder jeg - heldigvis - har haft, har også vist mig, at det var en rigtig antagelse, at der mangler sådanne, små, lokale lommer af ro og faglighed - heldigvis.


  * * *


  RAVN: Har du en yndlingsforfatter eller to, som du holder af at læse?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Jeg er meget glad for James Lee Burke, som ifølge New York Times er "regerende mester i nostalgisk noir". Han skriver smukt om længsel og lidenskab, kvinder, familie, venskab, børn og natur - men også om rendyrket ondskab og kampen mellem de(t) gode og onde i livet. Jeg undrer mig over, at han ikke er mere udbredt i Danmark.

  Søren A. Kierkegaard har jeg lært at læse, og han er unik. Klog og enkel når man først har knækket koden. Moderne og eviggyldig som Shakespeare. Kierkegaard burde være pensum i skolerne - så ville vi undgå mange udgifter til psykologhjælp senere i livet. Han giver mange svar og sætter livet ind i en forståelsesramme, når man indimellem rammes af utryghed og magtesløshed i søgen efter tilværelsens mening.

  Jonathan Franzen og Jonathan Safran Foer holder jeg også af, fordi de begge - på hver deres måde - giver et bud på hvilke valg og udfordringer, det moderne menneske stilles overfor i relation til familie og samfundsorden i et vestligt land i en tid præget af store omvæltninger.

  RAVN: Hvilke slags bøger sælger du i din butik?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Jeg sælger klassisk børnelitteratur, særlig med fokus på oplæsning for og med børn. Alt ny litteratur fra de kendte forlag (jeg har mindst 1000 nye titler på lager), men også smallere titler, som jeg køber hjem con amore - indenfor filosofi og dannelse, samt eksistentialisme og også klassisk kvindelitteratur (hvis man kan bruge det udtryk i dag). Kogebøger med fokus på sundhed og balanceret kost med hovedvægt på grøntsager.


  RAVN: Hvad har været din bedste oplevelse indtil nu ved at have åbnet boghandlen?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: At være forankret i lokalsamfundet og lære mine kunder godt at kende - at opleve glæde og dialog om bøger, børn og samvær.


  RAVN: Hvad siger din familie til, at du har åbnet en boghandel?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: De støtter projektet, og hjælper meget til, men synes også det tager mange timer væk fra dem!


  RAVN: Hvad er den største omvæltning ved at gå fra et job i det offentlige til at være selvstændig?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Hårdt fysisk arbejde mange timer hver dag. Rengøring, bogkasser, der skal bæres, bøger, der skal prismærkes, butik, der løbende skal ordnes. Man starter ud med en romantisk drøm om "en shop around the corner" og ender i benhårdt købmandsarbejde. Med hensyn til det administrative, forhandling, bestilling af varer, regnskab, budget mm. er der faktisk ikke den store forskel fra hvad jeg tidligere beskæftigede mig med.


  RAVN: Er der noget, der har overrasket i forhold til at drive en boghandel, som du aldrig har tænkt på før?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Jeg havde nok en lidt romantiseret drøm om "shop around the corner". Og realiteten er bare, at det er benhårdt fysisk arbejde, mange timer hver dag. Og der er mindre tid til at læse bøger end jeg havde regnet med! Herudover har jeg haft nogle rigtig dumme diskussioner og tvister med den virksomhed, der står for det meste af al bogdistribution i Danmark - som jeg gerne havde været foruden, og som jeg stadig ikke rigtigt begriber meningen af.


  * * *


  RAVN: Har du noget, du fortryder i forhold til dit tidligere karriereliv?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Det var ellers lidt af en eksistentielt spørgsmål... Næh - jeg fortryder ikke noget, det giver ikke mening. Man må jo leve i det man nu engang har skabt... Men jeg savner ikke noget fra mit tidligere arbejdsliv, selvom jeg altid var glad for mine jobs.

  Situationen med evige omstruktureringer og ret dårlige prioriteringer i Centraladministrationen er problematisk, og som mellemleder er det vanskeligt at navigere i - så tidspunktet var det rette for mig. Jeg er glad for det valg jeg har truffet med boghandlen, og også meget taknemmelig for, at jeg er så priviligeret at det kan lade sig gøre (bl.a. med hjælp fra min mand). Nu krydser jeg bare fingre for at det fortsætter med at gå godt, at kunderne hænger ved - og at jeg forhåbentlig om et års tid kan hive lidt løn ud til mig selv.


  RAVN: Har du nogle idéer til, hvordan du kan udvikle butikken?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Helt sikkert. Nu har jeg fået en meget dygtig boghandleruddannet medarbejder ansat, som også har en fortid indenfor salg og forlagsverdenen. Vi vil meget gerne lave nogle forfatteraftener, og også udvikle området for børn - evt. med en børnebogklub.


  RAVN: Hvilke råd vil du give andre, som går og overvejer at blive selvstændige?

  Louisa Schønnemann Bøttkjær: Gør det kun hvis du brænder for det, og hvis du har en økonomisk buffer - samt opbakning hjemmefra. Det giver dig et livsindhold, men det tager mindst to år før du kan leve af det, og det kræver mange timer af dit liv! Men får man det til at køre, så giver det selvfølgelig også en tilfredsstillelse at have skabt sit eget fra bunden.