HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillingerFoto-reportage: Mød OLE PARELIUS -
Danmarks ældste praktiserende bog- handler i KLAMPENBORG


Tekst og foto af

Flemming André Philip Ravn,
lektor, cand.mag. et art.
Publiceret den 29. juli 2015.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.DANSK/HISTORIE: Med en lang livsgerning som antikvarboghandler i Klampenborg, er OLE PARELIUS still going strong, skønt alderen siger 90, når han fylder år næste gang senere i år. Ole Parelius er Danmarks ældste praktiserende boghandler. Han sælger mange almindelige bøger - dog flere antikvariske end nye - såvel som rariterer og kuriosa. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, har besøgt Ole Parelius' forretning i Klampenborg.


REGNEN ER EN HYPPIG GÆST denne dag sidst i juli, men inden for fejler humøret ingenting. Boghandler Ole Parelius, snart 90, arbejder inden for i sin forretning på Dyrehavevej i Klampenborg. Ole Parelius er den ældste praktiserende bog- handler i Danmark. "Boghandler" er en beskyttet titel ligesom f.eks journalist eller psykolog, som kun mennesker, der har taget den specifikke uddannelse, må kalde sig.

Ole Parelius blev født i København i 1925, men da hans far var salgscehf i et firma, der solgte kasseapparater, flyttede familien til Odense. Mere præcist Ansgargade. Efter skole kom Parelius i lære hos boghandler Rasmus Olsen i Odense. Derefter var han i Schweiz nogle år, først i Olten, hvor han lærte at tale tysk, siden i Lausanne, hvor han lærte at tale fransk. Og engelsk kunne han jo hjemmefra, fra skolen. Tilbage i Danmark igen i 1955 blev han ansat i Munksgaards Boghandel, og dér arbejdede han indtil 1964.

* * *I 1964 købte Ole Parelius boghandlen på Dyrehavevej, hvor han således har arbejdet i 51 år. Han købte boghandlen af Robert Hein-Meincke, der åbnede boghandel på Ordrupvej halvanden km nede ad vejen. Men dengang måtte en boghandler ikke eje to boghandler i samme kommune, så derfor var han nødt til at sælde dén i Klampenborg. Og dér har Parelius drevet boghandel lige siden. Meget har forandret sig i Klampenborg siden da. En del butikker som sæbehandel, bank, restaurant og købmand har måttet dreje nøglen om eller er flyttet.

I boghandelbranchen er det heller ikke specielt gyldne tider. Dels sælger forlagene nu via deres egne hjemmesider, dels har bog- salget i boghandler Danmark været faldende de sidste 50 år. På landsplan har temmelig mange boghandlere måttet lukke. Den- gang i 1964 var der 20 boghandler i Gentofte Kommune, nu i 2015 er der kun fire tilbage, hvoraf Ole Parelius' er den ene.

Den fine bygning i nouveau art stil, også kaldet Jugendstil, hvor boghandlen ligger i Klampenborg lige over for Klampenborg Station (se billederne ovenover), hedder "Basarbygningen", fordi flyveren Clauson Kaas, der byggede huset, først lod det opføre i én etage med butikker hele vejen rundt. Siden er der kommet flere etager ovenpå, og i dag er huset ejet af DJØF, hvorfor beboerne i huset også i stor grad er DJØF'ere og deres familier. Ole Parelius' forretning hedder Klampenborg Boghandel og Antikvariat, og den har eksisteret siden 1909, altså også længe før han selv købte den i 1964.

Skulle nogen undre sig over boghandlerens efternavn, er historien denne: I 1700-tallet og senere var det i Skandinavien udbredt at latinisere eller grecisere sit efternavn. Parelius-slægten kommer fra Norge (da en del af Danmark) fra en slægtsgård ved navn Solnær, og Parelius er en grecisering i form af para + helios, der betyder "nær Solen; hen imod Solen". Af danske slægter kender vi f.eks. Pontoppidan og Sidenius.

* * *BOGHANDLEN ER specialiseret i at sælge "de bøger, som ikke kan fås". Et andet emne, som boghandlen har specialiseret sig i er jernbanebøger. Ellers kan man få bøger om nærmest alle Verdens emner i boghandlen. Og dette gælder ikke kun den fysiske forretning, for Ole Parelius er faktisk også til stede på Internettet (BOGTORVET.NET) med ikke færre end 17.300. Det tager naturligvis en del tid at katalogisere alle titlerne digitalt, og p.t. er Ole Parelius nået til og med bogstavet P. Boghandlen er endvidere velassorteret udi kontorartikler.

Ole Parelius sælger mange almindelige bøger også - såvel som rariterer og kuriosa. En raritet er f.eks. den franske forfatter Beaudelaires første danske udgave af Les fleurs du mal, dvs. Syndens blomster. Den står til 2500 kroner. Hvad der er med til at give den dyre pris, er at bogen er indbundet, og ikke kun indbundet, men indbundet af selveste Anker Kyster, hvis ind- binding er særligt skattet i bogsamlerkredse.

Ole Parelius fortæller, at han er den eneste i Danmark, der har et eksemplar af Dansk trækfugleatlas - The Danish Bird Migration Atlas til salg. Og den står til 3800 kroner. Han sælger også nye bøger - men flest antikvariske. Nederst fremviser Ole Parelius en anden raritet, nemlig en tysk skolebog fra 1. Verdenskrig, der hedder Deutsche Krigs-ABC. Der er altså nok bøger at finde på Parelius' fire meter høje reoler. Han regner med, at butikken ligger inde med i alt cirka 25.000 bøger. Forretningen er et besøg værd, hvis man skulle være i nærheden, og som sagt er boghandlens specialitet at fremskaffe "bøger, som ikke kan fås".

* * *

Klampenborg Boghandel og Antikvariat
PARELIUS.DK
Tlf. 39 64 24 34
Dyrehavevej 4, 2930 Klampenborg

* * *