HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Reportage: Mange aktiviteter og god stemning på GENTOFTE BOGMESSE på Hovedbiblioteket i Hellerup


Tekst og foto af
Flemming André Philip Ravn,
lektor, cand.mag. et art.
Publiceret den 14. marts 2015.


© COPYRIGHT: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.



LITTERATUR/DANSK: Fremragende arrangement i dag på Hovedbiblioteket i Hellerup med deltagelse af femten forfattere og foredragsholdere, som havde interessante ting at berette om for et interesseret publikum. Gentofte Bogmesse er vokset i antal besøgende hvert år, og i år er ingen undtagelse. Der var mulighed for at købe bøger i de mange forlagsboder samt at få en dedikation af nogle af de tilstedeværende forfattere. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, rapporterer fra årets Gentofte Bogmesse.




DER VAR EN GOD STEMNING i dag på Gentofte Bogmesse på Hovedbiblioteket i Hellerup, som også fungerer som regionalt centralbibliotek for hele Nordsjælland og København. Gentoftes borgmester, Hans Toft (Konservative), åbnede årets bogmesse. Han var glad og optimistisk på bogmessens vegne, fordi det kun er gået fremad i de få år, bogmessen har eksisteret. Toft kunne i øvrigt tilføje dette positive, at Gentofte Kommune har det højeste biblioteksudlån pr. indbygger i Danmark.




Gentoftes borgmester, Hans Toft (Kons.), åbner
Gentofte Bogmesse 2015 med optimistiske ord.
Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Skuespilleren Ghita Nørby læser ét af sine yndlingsdigte af La Fontaine. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Mange var mødt frem for at opleve Ghita Nørby, herunder Gentoftes tidligere borgmester Birthe Philip (Kons.; orange halstørklæde). Hun havde netop oplevet Ghita i teaterstykket "Indenfor murene". Foto: © Flemming André Philip Ravn.


DAGENS FØRSTE programpunkt var med ét af bogmessens hovednavne, nemlig Ghita Nørby, der netop er blevet udgivet en biografi om med titlen Alletiders Ghita. Hun fremstod i god form og godt humør og lavede en oplæsning med fin diktion af et digt af den franske fabeldigter La Fontaine (oversat til dansk af Johannes Møllehave) samt senere af det kendte og elskelige eventyr om den ene fjer, som bliver til fem høns af H.C. Andersen. To meget talende eksempler på europæisk litteratur og poesi.

Ghita Nørby blev interviewet af Niels Birger Wamberg, og undervejs talte de om Ghitas liv og arbejdsliv. Den velansete skuespiller, som netop har rundet de 80, har arbejdet i dansk film og teater i ikke færre end 61 år. Samtalen kom ind på nogle af Ghita Nørbys samarbejdspartnere gennem årene, f.eks. Peter Schrøder, Sam Besekow og Ingmar Bergman. Af sidstnævnte lærte hun, at disciplin er vigtig for at tage sit arbejde alvorligt.

Ghita Nørby fremstod som en positiv, lattermild og taknemmelig person. Hun berettede med varme i stemmen om sin glæde ved Livet. Det, som holder hendes gemyt og trivsel gående er "lysten til at være, lysten til at leve". Ligeledes fortalte hun om glæden ved som ung at være blevet sendt fra hjemmelivet i Nyhavn til Askov Højskole i Jylland, hvorved hun fik mulighed for at udvikle nye sider i sig selv.

Ghita, som er opkaldt efter maleren L.A. Rings datter Ghita Ring, der var gift med maleren Hans Hempel, nævnte vigtigheden af at fundere over Livet - "at tænke en tanke", som man ikke nødvendigvis behøver dele med alle. Eftertanke er bestemt en rigdom.

Samtalen kom naturligt nok også ind på tv-serien Matador, hvor Ghita Nørby spillede den store karakterrolle Ingeborg Skjern - en rolle hun holdt meget af - men hun tilføjede om sin egen personlighed og væremåde: "Jeg ligner ikke Ingeborg". Dette kan nok være nyttigt at pointere, i fald publikum skulle glemme, at Ghita ikke er sin roller, men sig selv...

Det er altid lærerigt at lytte til Ghita, som ikke blot er livsklog, men også har flair for at give sin visdom fra sig på en malende og undertiden humoristisk vis. Humor, selvindsigt og selvironi er gode didaktiske virkemidler.




Et udsnit af de mange lyttende og seende bogmessegæster. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Forfatterne Michael Robak (tv.) og Malene Ravn (th.) bliver interviewet af én af Gentofte Bibliotekers bibliotekarer (midten). Foto: © Flemming André Philip Ravn.


TO AF DANMARKS NYESTE romandebutanter, Michael Robak og Malene Ravn, blev interviewet om deres romaner, hvis fælles tema kan siges at være kærlighed og utroskab. De to Gyldendal-forfattere gav fine smagsprøver fra deres romaner, som indeholdt både spændende, dramatiske og erotiske detaljer.

Deres to anmelderroste romaner hedder henholdsvis Den eneste rigtige (Malene Ravn, cand.mag. i dansk, sprogpsykologi og retorik) og Hele byen ved det (Michael Robak, uddannet journalist og ansat ved TV2 Nyhederne). Sidstnævnte bog handler om en hovedperson, der har som den syge sport at sende anonyme breve til folk, der er deres partnere utro.



Lang kø inden den populære Puk Damsgårds foredrag om bogen "Hvor solen græder". Foto: © Flemming André Philip Ravn.




God stemning i Forlaget Gads bod. Presseansvarlig Gyrith Ravn i samtale med kollega. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Kasper fra Strandberg Publishing fremviser nogle af deres nyeste bøger. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Et udsnit af nogle af de nyeste bøger fra Strandberg Publishing, som bl.a. udgiver inden for arkitektur, malerkunst og design.
Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Thomas Rydahl læste op af og fortalte om tilblivelsen af sin roman "Eremitten", hvis hovedperson Erhardt lever et nyt liv på en spansk ø. På lørdag bliver Rydahl hædret med Årets Krimipris på Krimimessen i Horsens. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Skuespilleren Peter Mygind holdt et inspirerende foredrag med hjertet på rette sted. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Skuespilleren Peter Mygind i samtale med nogle af bogmessens gæster efter sit foredrag. Foto: © Flemming André Philip Ravn.


EN VELOPLAGT OG FARVERIG Peter Mygind talte fra hjertet til publikum om Livets udfordringer og gav gode råd til, hvrdan man kan bevare et optimistisk sind og vende modgang til medgang. Han har netop udgivet bogen Peter Myginds Mission. Han talte også om dette uhyrlige, at der kan ske noget alvorligt og livstruende, uden at andre mennesker griber ind, som f.eks. da hans søn Julius som teenager traumatisk blev slået ned to gange og frarøvet værdigenstande af unge bøller med blot tre ugers mellemrum!

Budskabet var klart og entydigt: Han opfordrede publikum til at turde gribe ind i uretfærdigheder og blive den slags aktive mennesker, som gør noget, når der er fare på færde, f.eks. ringe til politiet. I det hele taget talte Peter Mygind om positiv udvikling samt om at kunne sige til og fra på de rigtige tidspunkter - bl.a. for at undgå stress.

Han citerede den nyere hjerneforskning ved at sige, at hjernen former sig efter de tanker, vi har. Hvis vi gerne vil forandre os, må vi derfor prøve at tænke andre/nye tanker. Apropos, vi skal også huske at tæke positivt om os selv, og tale positivt til os selv, påpegede Mygind - han kaldte det selvempati. Myginds inspirerende foredrag kom også omkring emner som ikke-voldelig kommunikation samt dette at møde andre med et åbent sind, at opleve andre uden på forhånd at sætte dem i bås - en lærdom han har fået med hjemmefra af sin ikke mindre livskloge mor, Jytte Abildstrøm.

* * *

EN MUNTER og vidende Adrian Hughes ledede bogmessens energifyldte litteraturquiz. Der var to hold med tre personer på hver, som skulle dyste i kategorier som litterære citater, heraf nogle oplæst baglæns, samt sange sunget på tillempet russisk. Det var et supergodt "show", og de to dystende hold, der hhv. bestod af folk fra biblioteket og folk fra forlag, var i grunden yderst idérige og kompetente. Quizzen, som var veltilrettelagt med udgangspunkt i klassikere, frembragte megen morskab og iver, og det applauderende publikum var godt underholdt.

Bogmessen indeholdt mange spændende aktivteter og foredrag. Det meste af dagen kørte foredragene parallelt to ad gangen. Man kunne således ikke opleve det hele, men måtte vælge ud af programmet. For mit vedkommende havde jeg en dejlig dag, også selvom jeg ikke nåede at opleve Lone Hørslev og Puk Damsgård og mange af de andre forfattere.

Arrangementet bringer forfattere og læsere sammen, og nogle gange har man læst de bøger, der omtales - andre gange får man lyst til det. Det er dejligt, at vi her i kommunen har fået en god og solid og, ja, stemningsfuld, bogmesse. Jeg ser allerede nu frem til næste års bogmesse på Ahlmanns Allé i Hellerup.



En herlig Adrian Hughes ledede bogmessens litteraturquiz.
Foto: © Flemming André Philip Ravn.




En munter Adrian Hughes ledede bogmessens litteraturquiz.
Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Aktiviteter og leg for børn. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




En del forlag havde benyttet sig af muligheden for at have boder på bogmessen. Foto: © Flemming André Philip Ravn.




Der var enkelte lydudfald undervejs, men bibliotekets Jens og Suni sørgede godt for, at lyden kom korrekt ud gennem højttalerne. Foto: © Flemming André Philip Ravn.