HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillinger



Anmeldelse: Helvede tur/retur - THOMAS UBBESENS historier bag 22 krigszone-reportager



Af Flemming André Philip Ravn,
lektor, cand.mag. et art.

Publiceret den 26. december 2014.


© Copyright: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.
© Copyright: Alle fotos venligst udlånt af forlaget.


  • THOMAS UBBESEN:
  • "UDSENDT - Historierne bag 22 reportager".
  • Forlaget TIDERNE SKIFTER.
  • 310 sider, illustreret. Pris (hæftet): 299 kr. Kan købes her.

    HISTORIE/JOURNALISTIK: Journalistik bliver til på mange måder. Af og til er det nødvendigt at sende folk ud til fronten. Hvordan er det egentligt at være være udsendt som krigsreporter? Dette spørgsmål giver DR's korrespondent Thomas Ubbesen et glimrende svar på i sin nye bog med baggrund i sine egne udsendelser. Bogens indhold er de bevægende og velskrevne historier bag 22 krigszone-reportager. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, anmelder her Thomas Ubbesens bog.


    "UDSENDT" er en medrivende dokumentarisk go selvbiografisk fortælling - en meget personlig rejsebeskrivelse - hvori Thomas Ubbesen skildrer mere end to årtiers reportagerejser til en næsten endeløs række af krigs- og katastrofezoner over hele kloden. De knap 100 først sider handler om krigene på Balkan i 1990'erne, men bogen handler også om Ubbesens udsendelser til andre lande såsom Irak, Afghanistan, Haïti, Pakistan, Burma, Libanon, Mali og Ukraine i form af sit professionelle virke som journalist og udlandskorrespondent.

    Forfatteren beskriver i en medmenneskelig og dog ganske nøgtern tone, hvorledes krigszoner ofte ligger på kanten af civilisationen i svært tilgængelige afkroge af lande med ringe infrastruktur og i forarmede grænseregioner, f.eks. i Albanien, hvor han bl.a. var sendt hen for at dække krigene på Balkan. Ubbesen, som i øvrigt lærte at holde af albanerne og etablerede gode forhold til lokalbefolkningen, skriver f.eks. således om Albanien (som han et sted metaforisk kalder Europas Nordkorea):
    Næste dag er vi i den berømte flække Tropoja, lige nede[n] under grænsen på den albanske side. En lille, anonym landsby halvt så stor som Bajram Curri. Men dette er Nordalbaniens Wild West, gangsterbyen, herfra stammer alle kriminelle med respekt for sig selv. Smugleri, våben, prostitution, menneskehandel - Tropoja er stedet. Og naturligvis kommer landets tidligere præsident Sali Berisha og hans klan herfra.

    Nogle har allerede været her nogle dage og er rystede over, at det gamle land, Albanien, er sådan et udbombet hul. At det albanske kerneland, som ingen har kunnet besøge gennem årtier, viser sig at være et forhutlet vrag af en post-socialistisk fadæse. At Albanien, det forjættede land, har mere til fælles emd en sammenbrudt stat i Afrika end med et medlem af den europæiske civilisation.
    Som man kan se leverer forfatteren levende og farverige skildringer. Der virker ikke, som om det er pyntet på det. Ubbesens tur i Albanien går til steder i grænseområder, hvor der ikke er asfalterede veje, og hvor det tidligere kommunistiske regime har prioriteret at bygge tusindevis af tre-personers bunkers frem for at udbygge den regionale infrastruktur.



    DR's udenrigskorrespondent Thomas Ubbesen har produceret journalistik og indslag til tv, radio og artikler i omtrent 30 år.


    LIVET I en krigszone er, som man kan regne ud, ikke nogen dans på roser. Bestemt ikke for de lokale. Og ej heller hvis man er korrespondent.

    Hvordan kommer man derhen? Hvordan klarer man sig rent praktisk, når der hverken er vand, mad eller elektricitet? Hvordan overlever man i miljøer, hvor alle normale spilleregler for omgang mellem mennesker er brudt sammen?

    Thomas Ubbesen (f. 1956) har arbjedet inden for praktisk taget alle former for skreven og elektronisk journalistik helt fra begyndelsen af 80'erne I bogen møder man en række personer, nogle af dem skæbner, som bogen også følger nærmest som lærerige "cases". Ubbesen har siden 1994 været udsendt for DR, og det er over årene blevet til utallige TV-reportager, radioindslag og udenrigspolitiske analyser. Han modtog i 2011 Kryger-prisen "for særlig betydende indsats i forbindelse med udsendelser i Danmarks Radio".

    UDSENDT er beretningen om en reporters arbejde og oplevelser under ekstreme forhold, som de fleste af os håber at være forskånet for, om end rækken af internationale konflikter, krige, naturkatastrofer og storpolitiske forviklinger er never-ending.

    * * *

    FRA DEN HEKTISKE tid omkring jordskælvet i Haïti - den vestlige halvkugles fattigste land - jordskælvet hvorom nogle af de lokale tror, at det er Jordens undergang, skriver forfatteren disse refleksioner om sin helikopterfærd ind over de beskadigede områder:
    Helikopteren er parat, vores udstyr bliver proppet omhyggeligt på plads med os ovenpå. Så letter vi. Piloten går op i en kilometers højde, og vi ser ned på et bjergrigt, junglegrønt land. Der er små bugte, landsbyer på pæle, der ser dejligt ud dernede, her må jeg hen på ferie en dag, når jeg at tænke! Den lille maskine larmer infernalsk, og vi kan ikke tale sammen (...)

    Det er sandt, hvad jeg har læst: At Haiti ud over al den politiske, økonomiske og menneskelige elendighed også er en økologisk katastrofe. Her ser vi det: Et land, en befolkning, der har undermineret sit eget eksistensgrundlag. En caribisk dystopi. Måske er det sådan planeten ender.

    Vi går lavt henover en stor lavvandet indsø, fortsætter ind over en rødbrun stenslette, der kommer huse, vi ser lige ned i dem fra ti meters højde: lerhytter, skure af krydsfiner og blik, halvnøgne, sorte unger, der løber i rundkredse, råber og peger op mod os (...)

    [Hovedstaden Port-au-Prince] Vi ser betonhusene, der er klappet sammen. De hullede veje blokeret af stendynger. Etagehusene, der er braset sammen i den ene side, så man kan se direkte ind. Slumbyer der også er sunket sammen, mennesker kravler rundt i dyngerne. Alle de væltede el-master. Væltede mure. Knuste biler. Mennesker på vandring. Tusinder og atter tusinder, til fods.
    Som man kan se af citatet, får forfatteren mange aspekter med i sin beskrivelse, der formår at zoome ind fra det generelle indtryk til det mere specifikke og dramatiske midt i katastrofens øje.

    * * *

    "UDSENDT" beretter - uden at blive hverken vulgær eller sensationalistisk - men alligevel på en interessant og fængslende måde om, hvordan en reporter finder sine hovedpersoner, arbejder sammen med dem og kommer meget tæt på dem som mennesker i kaotiske og ofte voldelige situationer. Forcen i Ubbesens bog er, at den er reflekteret, seriøs og nuanceret. Den kan anbefales alle, der er interesseret i at få et dybere indblik i sagernes sammenhæng samt hvordan livet på kanten i ikke helt ufarlige krigszoner i virkeligheden er.

    I bogen virker Thomas Ubbesen som en troværdig skildrer af de meget kaotiske virkeligheder, han ofte er havnet i. Han er god til at beskrive storpolitiske såvel som dagligdags situationer samt mellemmenneskelige fænomener og relationer. Hans bog er meget oplysende og kan helt klart nuancere og tilføje læseren viden og klarere billeder om de historiske begivenheder, han skriver om, og som man som læser givetvis har hørt om gennem medierne, måske endda mens kriserne stod på.