HOME || TIDLIGERE ARTIKLER || SUPPORT || ABOUT

       Litteratur || Engelsk || Fransk/italiensk || Lingvistik
       Psykologi || Historie/samf/arkitektur || Film/teater/musik/udstillingerAnmeldelse: Glimrende ny guide viser vej til KØBENHAVNs grønne områder


Tekst og foto af:
Flemming André Philip Ravn,

Publiceret 13. oktober 2014.


© Copyright: Uddrag må citeres med korrekt kildeangivelse.


 • Susanne Sayers og Poul Arnedal: "Københavnergrøn - 100 grønne oplevelser i København".
 • Forlaget LIFE PUBLISHING ApS.
 • 221 sider, pris: 200 kr.

  DANMARK/ARKITEKTUR: Sikke mange ting, man kan lave i København, hvis man har tid og lyst. Spændende guide viser vej til primært udendøssteder i hovedstads- området. Turister såvel som københavnere kan dermed lære landets hovedstad bedre at kende. Tidsskriftet Epsilons redaktør, Flemming André Philip Ravn, anmelder Susanne Sayers og Poul Arnedals nye bog.

  DEN NYE KØBENHAVNERGUIDE er fint lavet, inddelt i forslag til aktiviteter med passende tekst til hvert område samt 100 flotte farvefotografier til at illustrere forslagene med. De forslag, som er taget med i bog, er i det store hele supergode og inspirerende.

  De 100 forslag til grønne oplevelser kommer i en lid "tilfældig" rækkefølge, dvs. der er imidlertid ikke nogen alfabetisk eller geografisk konologi, og dermed kan man sige, at guiden - ud over at slå på det grønne og udendørs - adskiller sig fra typiske guidebøger. Første forslag er kategoriseret under Tårnby og er Kalvebod Fælled fem minutters gang fra metrostationen Vestamager. Dette er et dejligt sted, men jeg forbinder det ikke med Tårnby.

  Andet forslag bringer os til det nye sommerland ved Kalvebod Brygge, mens tredje forslag bringer os til Frederiksberg Havn, der betegnes som en "[k]ongelig oase med elefanter i baghaven". Sidstnævnte er en reference til Zoologisk Have. Fjerde forslag anbefaler læseren af gå på opdagelse i søfortets historier på Trekroner Fortet.

  Femte forslag peger på bybiernes liv på taget af Københavns Rådhus i Indre By. Forfatterne skriver:
  Det grønne Københavbn er et eldorado for honningbien, som efterhånden er blevet en truet art pga. udbredt brug af pesticider. Takket være foreningen Bybi er der nu masser af bier i København, og der kommer stadig flere til (...)

  Bierne betyder, at der kan høstes flere saftige æbler i koloni- haverne og flere jordbær og squash i byhaverne, og at vi får en sundere og mere alsidig natur. En honningbi flyder i en radius på to kilometer fra sit bistade, så der findes ikke et eneste sted i København, hvor man ikke kan holde bier (p. 12).
  * * *

  ER MAN DEN SPORTSLIGE type, er der masser at tage sig til i Hovedstaden. En af de ting, bogen anbefaler, er PLUG N PLAY i Ørestaden, der har åbent alle ugens dage, og som tilbyder et område for storbysport på 25.000 kvadratmeter.
  Det går rasende stærkt. De unge sætter af med hænder og fødder over mure, ned ad ramper, over gelændere. De hvirvler akrobatisk rundt i luften, og på inden tid forcerer de et storbylandskab, der kunne have være tage, trapper og altaner, men det er en parkour-bane, der er en del af det store og gratis sportsanlæg Plug N Play i ørestad (p. 34).
  * * *

  FÆLLEDPARENS SKATERPARK er naturligvis også med i bogen - ligesom SUPERKILEN på Nørrebro med sit stærkt internationale tilsnit (med redskaber, bænke, gynger og andet inventar fra hele Verden). Superkilen indeholder en masse elementer såsom legeplas, park, basar, cykelsti, picnicområde, sportsplads, samlingssted og verdensudstilling og ikke mindst Den Røde Plads. Forfatterne fortæller
  Superkilen er et af de nyeste byrum i København og i virkeligheden tre pladser i en fra Nørrebrogade til Tagensvej. Den Røde Plads, som tager imod ud til Nørrebrogade, er både en utraditionel, pangfarvet park og sportsanlæg med plads til bl.a. basketball og boksning.

  Næste plads er Det Sorte Marked, som bedst kan beskrives som en udendørs stue med masser af plads til at slænge sig, spikke skak og mølle på de opstillede spilleborde, kigge op på de kinesiske palmer, holde middagsselskab eller lytte til vandets rislen i den store fontæne (...) Den Grønne Park er sidste strækning ud mod Tagensvej, og her er dt mere traditionelt parkliv, der er i centrum. Midt i det hele ligger en hockeybane med indbygget basketbane. (p. 40).
  * * *  Guidebogens flotte og inciterende billeder af de pågældende steder er med til at gøre bogen spændende, og man får lyst til at besøge de grønne steder, som bogen sætter fokus på.


  GUIDEBOGEN RUMMER indhold med masser forslag til udendørsaktiviteter for både børn, unge og voksne. De rekommanderede steder er ikke beliggende kun i Indre By, på østerbro eller Nørrrebro, men eksempelvis også på Amager, i Rudersdal Kommune og i Vanløse. Hver sted flyder cirka et opslag, dvs. teksten på venstre side og fotoet på højre side. Stedet er endvidere angivet på et lille kort, så man kan få en fornemelse af, hvordan man skal komme derhen, derind eller derud.

  Andre af de grønne steder, som bogen sætter fokus på er: Degnemosen i Brønshøj, Kineserbyen på Vesterbro, Holmens Kirkegård på østerbro, "kajakstien" Den Blå Rute på Christianshavn, Amager Strandpark, Charlottenlund Fort, Kastrupfortet, Kastellet på østerbro samt "en kongelig skovoplevelse" i Hareskoven ved Furesø, Gladsaxe og Ballerup. Bogen henviser også til Bellevue Strandpark i Gentofte, men stedsbetegnelsen Klampenborg ville have være mere præcis.

  Ud over enkelte upræcise stedsbetegnelser - og man kan jo diskutere, hvilke kriterier man skal lave stedshenvisninger efter (om man skal skrive navnet på kommunen eller det faktiske sted) - er bogen yderst fint lavet og med nyttig og spændende information. Derudover er bogen brugbar på det praktiske plan, idet læseren ud over information rent faktisk kan få lyst til at følge bogens tips og komme ud i det grønne.

  Med 100 foreslåede steder er Hovedstaden godt dækket ind. Ligeledes har bogen et grønt formål, idet forfatterne og forlaget i det hele taget gerne vil gøre noget for miljøet - samt for befolkningens trivsel, og dette er naturligvis et ædelt formål.

  Bogen anbefales alle, der gerne vil have udmærket inspiration til at supplere deres indendørsaktiviteter med grønne og friske oplevelser. Man kunne begynde med at tage nogle steder hen, hvor man ikke har været før. På denne måde kan bogen også anspore én til personlig fornyelse. God fornøjelse!

  Bogen har et website tilknyttet sit koncept, som kan besøges her: www.kobenhavnergron.dk.